Fjordhest kalles også fjording, og er en norsk hesterase som har røtter på Vestlandet. Den er en av verdens eldste hesteraser, og har mange fellestrekk med villhester. Fjordhesten er en av de tre norske hesterasene, og er Norges nasjonalhest. Fjordingen er en god kløvhest, men har også mange andre bruksområder.
Fjordhesten har stående man med midtstol, som er en stripe med mørkere hår midt i manen. Hestene har også en mørkere stripe langs ryggen, og mørke innslag i pannelugg og hale. Mange fjordhester har striper på beina. De kan også ha små flekker på kroppen. Fjordhesten er blakk, og det finnes fem godkjente fargevarianter, som er brunblakk, rødblakk, ulsblakk, grå og gullblakk.
Fjordhesten er kjent for å være sterk, hardfør, velbygd og atletisk. Den er sjarmerende, vennlig, samarbeidsvillig, pålitelig og rolig. Hesten er godt egnet til å ta seg fram i terrenget. Den har et allsidig bruksområde, både som ridehest, kjørehest og trekkhest. Man finner mer om fjordhestens allsidige bruk i vårt innlegg «Konkurrere med fjordhest». Fjordhesten har en lang historie som gårdshest, spesielt på Vestlandet.
Hesten er liten og nøysom, slik at det også var mulig for små gårdsbruk å ha hest. Den kunne brukes både til gårdsarbeid, kløvbæring og som transportmiddel. Den ble også brukt som skysshest. Antallet fjordhester har gått nedover de siste årene, men rasen har også blitt spredt til andre land, og det drives organisert avl av fjordhester flere steder i verden.
Man regner med at det finnes omtrent 5.500 fjordhester i Norge i dag, og de største populasjonene av fjordhest utenfor Norges grenser finner man i Danmark, Tyskland og Nederland. Fjordhesten er fortsatt veldig populær innen turistindustrien, ettersom den er et symbol mange forbinder med Norge. Hesten brukes også til organiserte rideturer og på rideskoler.